Veľkonočný pečený sýrek
Veľkonočný mäsový syrek
Skvelý veľkonočný syrek k Veľkej noci jednoducho patrí. Je to tradičné jedlo najmä na severovýchode Slovenska. Ešte ste ho nerobili a nevie ako na to? Veľkonočný syrek pečieme najskôr štvrť hodinu pri teplote 200 stupňov a potom na 150 C dozlatista asi pol hodinu.
Ak chcete syrek stráviteľnejší, namiesto bieleho pečiva môžeme zvoliť aj pečivo celozrnné. Ak hovädzie mäso nechcete využiť, dá sa táto špecialita pripraviť aj z kuracieho alebo morčacieho mäsa. Presná dĺžka pečenia záleží od veľkosti syreku.

Ingrediencie
5 ks velkých žemli
20 ks vajička
3 PL masť
1 polovička dročdia
Cesnak, Vegeta Soľ
Zelena petruška
500g surové pliecko
500g údena šunka
Postup
Uvaríme šunku, zvlašť pliecko v slanej vode s cesnakom a všetko nechame vychladnuť. Do velkej nadoby dáme vajíčka, droždie , soľ, peperpopučeny cesnak a zelenu pretrušku na drobno nakrájanu. Všetko vyšlahame ručne. Nadrbno nakrajame žemlea nanočime do cesnakovej vody od pliecka. Namočené žemle pridáme vajičok s drždím. Pridame šnku a pliecko nakrajané na kocky. Všetko premiešame. Vymastime plech a zmes prelejeme na pekáč. Zmes nechame vykysnuť a pečieme 2 hodiny pri teplote 180 stupnov.
.